OSGB Hizmetlerimiz

İş Güvenliği Uzmanı

İş Güvenliği Uzmanı Kimdir?

İş Güvenliği Uzmanı; İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Bakanlıkça belgelendirilmiş mühendis, mimar veya teknik elemanı ifade eder.

İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıfta, (B) ve (A) sınıfı belgeye sahip olanlar bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.

Birden fazla iş güvenliği uzmanının görevlendirilmesinin gerektiği işyerlerinde, en az bir iş güvenliği uzmanının işyerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip olması yeterlidir.






İş Güvenliği Uzmanının Çalışma Süreleri Nedir?

  • Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika
  • Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika
  • Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika

Az tehlikeli sınıfta yer alan 1000 ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde her 1000 işçi için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı  görevlendirilir. İşçi sayısının 1000 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan işçi sayısı göz önünde bulundurularak tehlike sınıfına uygun yeteri kadar İş Güvenliği Uzmanı ek olarak görevlendirilir.

Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde her 500 işçi için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. İşçi sayısının 500 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan işçi sayısı göz önünde bulundurularak tehlike sınıfına uygun yeteri kadar İş Güvenliği Uzmanı ek olarak görevlendirilir.

Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde her 250 işçi için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. İşçi sayısının 250 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan işçi sayısı göz önünde bulundurularak tehlike sınıfına uygun yeteri kadar İş Güvenliği Uzmanı ek olarak görevlendirilir.

İş Güvenliği Uzmanlarının Görevleri Nelerdir?

  •  Rehberlik ve danışmanlık
  •  Risk değerlendirmesi
  •  Çalışma ortamı gözetimi
  •  Eğitim, bilgilendirme ve kayıt
  •  İlgili birimlerle işbirliği